Eckhart Tolle idézet: A MOST a mindened

Még soha sem volt ilyen mély megértésem a most állapotról és arról, hogy a most a mindenem, mint most. Egyszer – kb. húsz évvel ezelőtt – volt egy realizálásom. Beláttam, hogy az élet valósága nem lehet más, mint a jelen pillanat. Sohasem felejtem el. Még most is látom magam előtt, olyan mintha tegnap történt volna. Egy szeizmográfot láttam magam előtt – tudod – ami a földrengéseket rajzolja egy hasonló papírra, mint egy EKG a szívverést. Ahhoz hasonlítottam az élet folyamatát a jelen pillanat folytonos létezéséhez képest. Amint a szeizmográf rajzol a papírra folyamatosan úgy éljük át a jelen pillanat valóságát. Más szavakkal az a most.

Amikor Eckhart Tolle A most hatalma című könyvét először olvastam óhatatlanul felötlött bennem a szeizmográf rajzoló karjai, amint a mostot rajzolják folyamatosan a papírra, ahol a tollhegy reprezentálja a jelen pillanatot. Ám, persze – köszönhetően Eckhart csodálatos tanításának – ettől még sokkal több minden. Nem közvetlenül A most hatalma című könyvnek köszönhetem, hogy kigyógyultam 15 év pánikbetegségből életemben, de azt, hogy ennyi romboló pánikroham átélése után most jól vagyok (pánikrohamok nélkül) azt feltétlenül.

A most hatalma könyvből választottam a most következő idézetet.

Lásd be, hogy a MOST jelen valósága a mindened, amid valaha is van neked. Tedd hát a MOST-ot életed lényegévé.

Eckhart Tolle (saját fordításomban)

Realize deeply that the present moment is all you have. Make the NOW the primary focus of your life.” (The Power of Now könyvből)

Eckhart Tolle gyakran mondja, hogy a MOST a mindened. Várj csak egy pillanatot! Amint összevetem az angol kifejezéssel, amit Eckhart gyakran emleget, the NOW is all you ever have, őszintén szólva még kifejezőbb. Mégegyszer megpróbálom: A MOST a mindened, amid valaha is volt-van-lesz.

Tudom, ez a „volt-van-lesz” így nem magyaros. Ugyanakkor meg jól kifejezi múlt-jelen-s-jövőt egyszerre. És ez itt a lényeg. 

Emlékszel mit mond az Úr? „Vagyok, aki vagyok” ahol ez a „vagyok” is megfeleltethető a voltam-vagyok-leszek jelentéseinek egyszerre. Egy időben. Ha ezt mondjuk, hogy „egy időben”, akkor azt úgy is mondhatjuk, hogy időtlenül. 

Mi az az idő egyáltalán? Ha elfelejtenénk az óráinkat, amit valaha is gyártottak itt a Földön, vajon megszűnne-e az idő? Nyilván nem. Ugyanakkor természetesen az időt nem az óráink teremtik. De akkor vajon mi? Az elménk? A gondolataink? A nyelvünk, a beszédünk?

Valóban: a nyelvünk, a beszédünk, a gondolataink és az elménk együttvéve. Megmutatom miért. 

Szerinted, ha nem lenne fogalmad a MOSTról, valaha is lenne fogalmad a jövőről? Vagy a múltról? Nagyon jól mondod: abszolút nem lenne fogalmad sem a jövőről sem pedig a múltról. Ezt a magyar nyelvünk is gyönyörűen tudja. Múlt időt használsz, ha a MOSThoz képest egy korábbi eseményt elevenítesz fel és ugyanígy a jövő esetén. Igaz? És ez mindig és mindig így van.

Nézzük meg most így Eckhart idézetét!

Lásd be, hogy a MOST jelen valósága a mindened, amid valaha is van neked. Tedd hát a MOST-ot életed lényegévé.

Eckhart Tolle (saját fordításomban)

Tényleg a jelenben élünk. A MOST az egyetlen valóságunk. Soha sem volt más és nem is lesz más. Eckhart még azt is mondja, hogy legyen ez az életcélunk. Gondoljunk bele, hogy 29 éves korában nagyon mély depresszióban volt, még az élettől is elment a kedve. A MOST mentette meg. Sőt a MOST segítette abban, hogy korunk egyik legismertebb spirituális tanítójává vált Eckhart Tolle. Ha neki segített, neked is segíteni fog. Tedd hát a MOST-ot életed lényegévé.

Ez tehát a legfontosabb üzenete ennek az Eckhart Tolle idézetnek; tehát – ha nem bánod – ideteszem mégegyszer.

Tedd hát a MOST-ot életed lényegévé.

Eckhart Tolle (saját fordításomban)

Szeretettel:
Pallos Gábor

A videót láttad már a youtube-on?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: