Eckhart Tolle idézetek: Te nem a gondolatod vagy

Gyerekkoromban gátlásos voltam. Sokat szapultam magam. Ám valamennyi önutáló gondolataim – most nem lenne szalonképes egyiket sem idéznem a megszámlálhatatlanból – ellenére sem ébredtem rá, hogy nem vagyok egyenlő a gondolataimmal. Talán az első – ma már tudom, de akkor még nem – ébredő megállapításom az volt, amikor megértettem nyelvtanórán a mondatelemzést. Belegondoltam, hogy milyen szerepe van alanynak és az állítmánynak. Ez segített megértenem ma Eckhart Tolle tanítását. Így tudom belátni, amikor csak akarom, hogy tényleg: én nem vagyok egy a gondolataimmal. (Pláne akkor, amikor szapulom magam)

Arra gondoltam, hogy kiválasztok egy Eckhart idézetet. Majd kiüresítem a fejem egy időre. Gondolattalan (és gondtalan – hát nem gyönyörű?) állapotban voltam egy darabig, hogy hagyjam tudatosságom ürességét érvényesülni. Aztán kinyitottam a szemem és már tudtam, hogy mit akarok mondani.

Melyik idézetet választottam? Eckhart Tolle első könyvéből A most hatalma legelejéről ezt, hogy:

A szabadság ott kezdődik, mikor belátod, hogy te nem a gondolatod vagy.

Eckhart Tolle, A most hatalma (saját fordításomban)

The beginning of freedom is the realization that you are not the thinker.” (The Power of Now)

Kérdések jutnak eszembe

„A szabadság ott kezdődik,” vagyis mi emberek nem élünk elég szabadon? Hasonló-e ahhoz az ismert (és Einsteinnek tulajdonított) mondáshoz, miszerint az agyunk 10 százalékát használjuk csak? Mit is jelent az, hogy „belátni” valamit? Elhinni? Átélni? Belátni? És végül mi a helyzet a gondolatok versus szubjektum kérdéssel?

Talán kezdjük ott, hogy a gondolatod nem te vagy.

Tudjuk, hogy nagyon sok embernek semmi kétsége afelől, hogy a gondolatok a fejben az énjuk részét képezi. A gondolatok képezik a valóságot és magát a megismert világot.

Tudjuk azt is, hogy néhány ember pedig képes egy lépést hátrébb lépni és meg tudják figyelni a gondolkodás folyamatát. Hasonlóan, mint ahogyan mondatainknak alanya és állítmánya van. Logikai különbséget tudunk tenni alany és állítmány között. Át tudjuk élni, hogy ez a sor, amit éppen most olvasol, a látvány és jómagad a szubjektum vagy, aki lát. Látvány és látó jelenik meg egyetlen átélhető, de megkülönböztethető élményben, vagy átélésben. Ugyanez megtehető a gondolattal is. Megfigyelhető. Eckhart gyakran így hívja: „legyél tanúja a gondolataidnak!”

Ha tehát tanúja tudsz lenni a gondolataidnak, akkor vajon lehetsz-e te egyenlő a gondolataiddal? A helyes válasz az, hogy nem. Ez megegyezik Eckhart tanításával is.

Vajon honnan jönnek a gondolataink? Jó kérdés. Nem tudjuk. Talán ugyanonnan, ahova mennek. (Csak viccelek.) Megjelennek, majd eltűnnek. Ha akarunk (és tudunk) még emlékezhetünk is rá. Egy kész szellemi arzenál, amit tudunk fejben. Nem semmi. De az, hogy honnan jönnek a gondolataink, azt nem tudjuk.

Vajon te gondolod-e el a gondolataidat? Eckhart tanítása ezen a ponton így szól, hogy nem. Hasonlóképpen, mint ahogyan azt sem mondod, hogy te dobogtatod a szívedet. Azt mondod, hogy dobog a szíved, ugye? Vagy itt van még a lélegzés: nem te lélegzel, hanem a tüdőd lélegzik. Müller Péter így mondja: a lelked lélekzik.

A belátás, ami kinyitja a szabadság kapuját

Belátni annyi mint… belátni. Kis gyakorlással beláthatod, hogy tényleg tanúja tudsz lenni a gondolataidnak, ami majd arra a belátásra engednek következtetni, hogy ténylegesen nem lehetsz egyenlő a gondolataiddal. És ez már a szabadság, hiszen az Eckhart idézet szerint: A szabadság ott kezdődik, mikor belátod, hogy te nem a gondolatod vagy.

Először megnéztük, hogy ki a haszonélvezője a gondolataidnak, majd a belátás megnyitotta a szabadság kapuját, köszönhetően Eckhart idézetnek, ami így szól, hogy…

A szabadság ott kezdődik, mikor belátod, hogy te nem a gondolatod vagy.

Eckhart Tolle, A most hatalma (saját fordításomban)

Szeretettel:
Pallos Gábor

A videót láttad már a youtube-on arról, hogy te nem a gondolatod vagy?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: