Eckhart Tolle idézetek: Semmi sem létezhet hely nélkül

Anyagi világunkban tárgyak vannak. Két tárgy között viszont gyakran nincs semmi. Mint ahogyan a zenében is gyakran vannak hangonkénti szünetek. Érdekes, hogy a zenei szünetek, vagy a szünet két hang között, vagy a hézag két objektum között és nem utolsósorban az a fényévnyi tér két galaxis között létezik, azt mondjuk. Pedig a tér és a szünet gyakorlatilag semmi. Éppen ezt írja Eckhart Tolle is A most hatalmában, hogy:

Semmi sem létezhet hely nélkül, ám mégis a hely önmagában a semmi. Mielőtt az univerzum keletkezett, tehát a „big bang” előtt, ha úgy tetszik, nem úgy volt, hogy a hatalmas űr csak arra várt, hogy kitöltse majd valami. A Testet-nem-öltött volt csak – az Egy. Mikor az Egyből „tízezer dolog lett”, hirtelen az űr kezdett ott lenni lehetővé téve a sokaság létezését. Honnan jöttek mindezek? Isten teremtette, hogy benépesítse az univerzumot? Természetesen nem. Az űr maga a dolog-nélküliség, tehát soha senki sem teremtette azt.
(A most hatalma – Pallos Gábor fordításában)

Nothing could be without space, yet space is nothing. Before the universe came into being, before the “big bang,” if you like, there wasn’t a vast empty space waiting to be filled. There was no space, as there was no thing. There was only the Unmanifested — the One. When the One became “the ten thousand things,” suddenly space seemed to be there and enabled the many to be. Where did it come from? Was it created by God to accommodate the universe? Of course not. Space is no-thing, so it was never created.

The Power of Now – Eckhart Tolle

Semmi sem létezik hely nélkül, írja Eckhart Tolle. Milyen elgondolkodtató! Tényleg a hangok világa a csendből származik, míg a tárgyak világa azok üres helyéből. Nos akkor a hely, vagy a hangtalan szünet akkor valami vagy semmi?

Elvileg valaminek kellene lenni, hiszen része az anyagi világunknak, legyen az akár egy szünet két hang között, vagy néhány millió fényév két viszonylag közeli galaxis között a világűrben. Ám mégis – Eckhart így írja, hogy: semmi.

Az űr maga a dolog-nélküliség

Dolog-nélküliség. Tér objektumok nélkül. Üresség. Testetöltetlenség. Isten teremthette azt? Nem, hiszen ha Isten teremtette volna, akkor valami lenne az üresség. Az üresség maga a semmi. Tehát soha senki sem teremtette a semmit.

Szeretettel:
Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: