Eckhart Tolle idézetek: A jelenben nincs negativitás (se szorongás)

A mai idézetre véletlenül bukkantam rá. A most hatalmát lapozgattam virtuálisan, mikor megakadt a szemem az „üdvösség ígéretén”, amiről azt írja Eckhart, hogy nem egy jövőkép, hanem egy aktivitás itt és MOST. Még azt is írja róla, hogy a legtöbb embernek nehéz elhinnie, hogy a stressztől meg a szorongástól valójában milyen könnyű megszabadulni. Még ha pillanatokra is, de akkor is lehetséges. 

A következő cikkemben szeretnélek invitálni A most hatalmában írt egyik bekezdéshez, amiből megértheted, hogy a jelenbe bele-aktivizáló egód tehetetlenné válik az Önvalód jelenlétében. Tehetetlenné válik az egód, még akkor is, ha úgy „mész” a MOSTba (jelenbe), hogy előtte szorongtál, vagy depis voltál, vagy stresszeltél, stb. És mikor az egód feloldódik a MOST jelenlétében (Nem túlzok! Csak gondolj arra, mikor alszol egyet.) az gyakorlatilag egy azonnali stresszoldó, vagy szorongás-oldó, vagy depresszió megszüntető. Igen az alvás is az, még akkor is, ha nem vesszük annak, mert alváskor nem vagyunk egyek az egónkkal. Ugyanez van a MOSTban is: nem vagyunk egyek az egónkkal. Mi maradt? Az Önvalónk egó nélkül. És szorongás nélkül.

Szeretnéd tudni pontosan hogyan fogalmaz Eckhart Tolle? Következzen MOST tehát az idézet.

Idézet A most hatalmából

A most hatalmából választottam ki ezt a bekezdést, amit így fordítok:

Minden negativitást az elme-érzékelte idő érzékelésének felhalmozódása és a jelen pillanat megtagadása okoz. Legyen az kényelmetlenség, szorongás, feszültség, stressz, aggódás – vagyis a félelem valamennyi fajtája –, ezeket mind az okozza, hogy túl sok jövő és szinte semmi MOST. Bűnösség, megbánás, neheztelés, harag, szomorúság, keserűség és a megbocsátás hiányának valamennyi formájának okozója, hogy túl sok múlt és szinte semmi MOST. A legtöbb embernek nehéz elhinnie, hogy a tudatosság állapotában a negativitásnak még a lehetősége is kizárt. Ám ez az a felszabadult állapot amelyet céloz valamennyi spirituális tanítás, ami maga az üdvösség ígérete, de nem úgy mint egy jövőkép, hanem itt és MOST.

A most hatalmából; Pallos Gábor fordításában

All negativity is caused by an accumulation of psychological time and denial of the present. Unease, anxiety, tension, stress, worry — all forms of fear — are caused by too much future, and not enough presence. Guilt, regret, resentment, grievances, sadness, bitterness, and all forms of nonforgiveness are caused by too much past, and not enough presence. Most people find it difficult to believe that a state of consciousness totally free of all negativity is possible. And yet this is the liberated state to which all spiritual teachings point. It is the promise of salvation, not in an illusory future but right here and now.

The Power of Now

A MOST nem ismer negativitást

Most people find it difficult to believe that a state of consciousness totally free of all negativity is possible. Magyarul annyi mint: A legtöbb embernek nehéz elhinnie, hogy a tudatosság állapotában a negativitásnak még a lehetősége is kizárt. Nekirugaszkodom mégegyszer lefordítani: Sokan nehezen hiszik el, hogy a tudatosság állapota szabad a negativitás megnyilvánulásának lehetőségétől. 

Tulajdonképpen mindkét fordítás – szerintem – oké. A lényeg mindkettőben benne van: egyrészt hogy nincs negativitás a MOSTban, tehát hogy még annak a lehetősége is kizárt és másrészt pedig hogy Eckhart szerint, sok embernek nehéz elhinnie ezt az egyszerű tényt.

Miért mondja Eckhart Tolle, hogy nehéz elhinni?

Nos azért, mert megtapasztalta. Emlékszel, A most hatalma elején, amikor beszámol arról, hogy mennyire erősen szorongott? Annyira kétségbe volt esve, hogy már majdnem mindent feladott. Sőt azon a bizonyos éjszakán, amikor a stressztől felriadt és megtörtént vele a spirituális megtérés, vagyis az egó és az Önvaló „szétszakadása”, tehát attól a bizonyos éjszakától fogva megszűnt a szorongása. 

Miért? Saját maga élte leendő tanítását. Mindenekelőtt. Vagyis az elméjét háttérben tudta tartani, hiszen a környezetében minden olyan ragyogó volt – így számol be a másnapról – és gyakorlatilag nem győzött csodálkozni még a legegyszerűbb tárgyak szépségén is. Így kezdődött Őbenne a tanítás.

Hogyan éljük meg a negativitás teljes hiányának pillanatát?

Most! 

Ez lenne az egyszerű és logikus és nagyszerű válasz. Eckhart megszenvedett érte s nekünk már csak élni kell vele. Ha akarunk. És – persze – ki ne akarna megszabadulni a szenvedéstől, a negativitástól? Mindnyájan. Hogyan csináljuk? Figyelj bármire intenzíven, belefeledkezve és ennyi. Máris a MOSTban vagy, ahol kizáródik a negativitás. Ennél nem is lehetne egyszerűbb.

Túl sok múlt, semmi MOST és túl sok jövő

Eckhart tanítása szerint ez földi létünk nem éppen a legszerencsésebb állapota. Miért is van ez így? Hogyan fogalmaz Eckhart Tolle?

Kényelmetlenség, szorongás, feszültség, stressz, aggódás, vagyis a félelem valamennyi fajtája – írja Eckhart – az a túl sok jövőnek tudható be, ahelyett, hogy a jelenben élnénk életünket.

Emellett (sokaknak: ugyanakkor) meg a túl sok múltban való rágódás mit okoz? Idézzük csak fel: bűnösség, megbánás, neheztelés, harag, szomorúság, keserűség és a megbocsátás hiánya állapotok, amik szintén eltakarják a Napot és beborul, úgymond.

Pedig van kiút mindebből. Van lehetőséged kiutat találni a szorongás (vagyis a jövő miatt való aggódás) illetve a neheztelés (a múlt miatt való aggódás) okozta teher alól.  Hogyan? 

Engedd el egódat a figyelmed szárnyán. Hagyd, hogy a figyelmed (bármire, amit érdekesnek, szépnek találsz) megolvassza az egód reszketését. Bízz az Önvalód jelenlétében (ugyanúgy, mint minden este, mikor nyugovóra térsz és teszed PONTOSAN UGYANEZT) és tapasztald meg, hogy igenis: van kiút. Ami maga az üdvösség ígérete, ahogyan Eckhart fogalmaz.

Útravaló

Ha Eckhart Tollénak sikerült önként lemondania saját gyilkos szorongó egójáról, mikor 29 éves volt, akkor neked is sikerülhet. Gyakorlás. Meditálás. Tudatosság. Ezek a kulcsszavak egy szellemileg egészségesebb élethez.

Egyébként én 15 évig voltam pánikbeteg. Nekem is sikerült kimásznom belőle a saját lábaimon, úgymond. Ha engem kérdezel, már lassan négy éve lesz, hogy utoljára pánikrohamom volt. Mentális egészségem helyreállításában sokat segített Eckhart tanítása is.

Néhány perce jutott eszembe egy gondolat, vagy talán inkább hasonlat-elgondolás, ami talán még segíthet neked. Joe Rogan legutóbbi podcastját néztem éppen a YouTube-on, azt az epizódot, amelyikben Adam Alter a vendége. Adam Alter (marketing professzor) írta az Irresistible című könyvet a képernyő használat okozta függőség betegségről. Lenyűgöző és nagyon figyelemreméltó. Tehát az jutott eszembe, hogy ma már mindenki úgy tartja, hogy egészséges dolog némileg beszabályozni, hogy mennyi időt töltsön az ember a képernyő előtt. Például: nincs telefonhasználat, se tévé a vacsoraasztal körül. Ennek mintájára jutott eszembe, hogy talán egészséges lenne beszabályozni az egó-időt is. Hasonlóképpen: nincs egó-idő stressz közben, néha, vagy nincs egó-idő, ha fáradtnak érzed magad. Talán ez segíthet elejét venni, hogy további szorongás rombolja mentális egészséged.

Szeretettel:

Gábor

Eckhart Tolle idézetek: A jelenben nincs negativitás (se szorongás)” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Nálam túl sok a múlt. Nagyon sok munkám fekszik az elengedésben. Kevés sikerrel. A most olvasottak mintha ablakot nyitottak volna szamomra. Tetszik a MOST. Most sok-sok gyakorlás következik.
    Hálásan köszönöm.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: