Eckhart Tolle Idézetek: Megvilágosodásod útjának legfontosabb lépése

– Óh, drága Istenem, de jó lenne odaérni és megszabadulni a világ gondjaitól – gondoltam magamban, szinte fohászkodtam életemben már nagyon sokszor ily módon. Egészen addig, amíg nem találkoztam Eckhart Tolle tanításával. Nem mondanám, hogy ma – ha önmagamra gondolok – egy megvilágosodott embernek tartanám magam. De még csak egy különösen felvilágosodott ember sem vagyok. Akkor vajon ki vagyok? Nos, Pallos Gábor a nevem és … sztori, mondaná a gondolkodó elmém. Az egóm. De vajon nem-e létezem az egóm mögött is? Erre ad választ a következő cikk. És még egy csodálatos dologra: Megvilágosodásod útjának legfontosabb lépésére is választ ad.

A most hatalmában találtam a következő részt, amit így fordítok:

Tehát egyszerűen ez a legéletbevágóbb lépés a megvilágosodásod útján: megtanulni elvonatkoztatnod önmagad a gondolkodó elmédtől.

A most hatalma

So the single most vital step on your journey toward enlightenment is this: learn to disidentify from your mind.

Mi az a spirituális út?

A bölcsesség, a szeretet, az egységélmény és az elfogadás szellemi dimenziói a spirituális út. Szerintem az ezekben való fejlődésünkkor a spirituális utunkat járjuk. Továbbá szerintem helyénvaló így gondolni rá.

Ugyanakkor a gondolkodás, okoskodás, harag, düh, stb ezek már kognitív funkciók, ami a psziché dolga. Az elme „csinálja”, úgymond. Fejlődni szeretetben, bölcsességben, egységélményben és a dolgok elfogadásában, az pedig a spirituális út.

Ha ma arra törekednél például, hogy jobb szeretnél lenni az elfogadásban, mint tegnap, akkor a spirituális utadat járod. Ha most azt terveznéd például, hogy miként leckéztesd meg őt, aki mondjuk bántott téged tegnap, akkor NEM spirituális utadat járod. Legyen a példa kedvéért benned egy olyan érzés, hogy valamennyi élő embertársam ugyanott lesz 120 év múlva, és Ők is csak életük megvalósításán dolgoznak, benne ugyanúgy nekik is kijáró szenvedéssel, és ha szánalmat érzel feléjük, nos akkor az egységélményt erősíted önmagadban és a spirituális utadat járod. Ha ismersz valakit, aki manipulálja az élettársát és közben azt mondja neki: szeretlek, nos az illető – Kitalálod? – nem a spirituális útját járja. 

A fenti bekezdésekben az volt a célom, hogy néhány példán keresztül kissé jobban testközelbe hozzam a spirituális út jellemzőit. A következőkben is tarts velem, hogy megnézzük közelebbről, mi számít egy lépésnek a spirituális úton.

Mi számít egy lépésnek a spirituális úton?

Az az érzés benned, hogy ma jobb vagyok benne, mint tegnap voltam. Miben vagy jobb? Szeretet-adásban, egységélmény-átérzésben, nehézségek-elfogadásában és bölcsességben-adakozásban.

Tegyél meg egy lépést holnap és legyél jobb, mint ma abban, hogy szeretetet adsz. Szíved bölcsességével ismerd fel önmagadban ezt a fejlődést és légy hálás érte. Ez egy olyan szellemi mozzanat, ami feltétlen előre visz egy lépéssel a spirituális utadon.

Tegyél meg egy lépést holnap és legyél jobb, mint ma abban, hogy elfogadod azt, ami már egy éve szorongást okoz, a példa kedvéért. Vagy bocsáss meg neki húsz év után. Szintén a példa kedvéért mondom, természetesen. Ez is egy olyan lelkigyakorlat, úgymond, ami feltétlen előre visz egy jó nagy lépéssel a spirituális utadon.

Légy ma sokkal hálásabb azokért, amid van. Hívj fel egy régen elveszettnek hitt barátodat. Végezz el egy ingyen-munkát a szomszédodnak. Gratulálok, ezek is lépések előre a spirituális utadon.

A következőkben térjünk rá az elvonatkoztatás fontosságára.

Miért a legfontosabb lépés az elvonatkoztatás?

Eckhart Tolle gyakran úgy tanítja, hogy legyél tanúja a gondolataidnak. Nos, amint háttérbe tudod tenni önmagad és megfigyelővé válni a saját gondolkodó elmédnek, máris elvonatkoztattál az elmédtől. Úgy érti Eckhart, hogy legyél képes megfigyelni a gondolataidat. Maradj megfigyelője a gondolataidnak. Maradj tanúja, annak akit úgy hívnak, ahogyan megkereszteltek születésedkor. 

Eckhart azt mondja, hogy a legfontosabb lépés spirituális utadon az elvonatkoztatás. A tanú. Az a felismerés, hogy a gondolatiad nem Te vagy. Te nem vagy a gondolataid. Tehát például, amikor szerelemről ábrándozol, azok nem zavaró gondolatok. Ugyanakkor meg olyan gondolatok, amik tehetetlen és gyanakvó félelemmel telítettek, azok már nem olyan kellemesek. Mindkét esetben azok csak gondolatok voltak. Legyen az kellemes gondolat vagy félős kellemetlen gondolat, legyél a tanújuk, nem pedig a főszereplője. 

Lásd meg önmagadban az alany-állítmányt. Te vagy az alany, a megfigyelő, a tanú. Az elméd és a gondolataid és az egód az állítmány. Hogy egy nyelvtani példa-hasonlatot is említsünk.

Nos, miért a legfontosabb lépés az elvonatkoztatás? Azért mert, ha már tudod, hogy Te nem vagy a gondolataid, szabad vagy őrülettől, depressziótól, szorongástól, pániktól és stressztől. Ha már tudod, hogy nem vagy a gondolataid, az megengedi, hogy fellélegezz, a gond-terheket „levesd” a válladról. És megkönnyebbülve sokkal könnyebben tudsz a lelkifejlődésed útját járni. Spirituális utadon könnyebben tudsz megtenni minden nap egy tyúklépést, ha nem kell az elméd súlyos terheit is magaddal vinni az úton.

Szeretettel:
Gábor

Eckhart Tolle Idézetek: Megvilágosodásod útjának legfontosabb lépése” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: