Szorongás feloldódása a MOSTban és Eckhart Tolle tanításában

Lehet, hogy Te is úgy vagy vele, mint én voltam évtizedeken át, hogy szorongtam. Szorongtam és pánikoltam is egyben. 15 év pánikbetegség: így hívom életemnek ezt a pokoli szakaszát, amit azóta már – Hála Istennek – sikerült saját magamtól leküzdenem. Kb. 4 éve – az utolsó pánikrohamom idején – találkoztam Eckhart Tolle tanításával, mikor először rászántam magam és elolvastam A most hatalmát. Sorsdöntő volt ez életemben. Elmondhatatlan sokat tanultam belőle. Szeretnék most visszaadni belőle Neked, hogy segíthessek, ha például az erős szorongás útját állja annak, hogy a MOSTba gyere.

Kezdjünk néhány gondolattal, először magáról Eckhart tanításáról, majd pár szóval a szorongásról.

Eckhart Tolle tanításáról és a MOST hatalmáról

Kb. 20 évvel ezelőtt jelent meg A most hatalma, Eckhart Tolle első könyve, amit már szinte biztos, hogy olvastál, vagy hangoskönyv formában meghallgattál. Azt is tudod, hogy a jelen pillanat attól a pillanattól fogva nyer hatalmat életedben, ha kirekeszti az elme gondolkodási sémáját és realizálsz életedben ebből fakadó jótékonyságokat. Nagy vonalakban ez lenne Eckhart tanításának az esszenciája az én megfogalmazásomban.

A következőkben szeretném megosztani Veled a MOST erejét egy olyan mentális betegséggel kapcsolatban, amit generalizált szorongás néven ismerünk. 

Mi az a generalizált szorongás?

Itt most nagyon rövid leszek: ha szorongtál már életedben, akkor tudod, hogy mi az a szorongás. Másfelől van a pszichológiai szakirodalom, ami pszichológusoknak íródott, hogy segítse munkájukat és vannak blogok az interneten, amik szintén elég sok korrekt információt tartalmaz például egy generalizált szorongás tüneteivel kapcsolatban. 

Mire ezt az írást olvasod, már jó eséllyel találkoztál már más cikkekkel is a generalizált szorongással kapcsolatban. A Google „imádja” például a „szorongás kezelése”, „szorongás tünetei” kulcsszavas kereséseket, mert a legtöbb blogger – többek közt – ezek alapján fabrikálja a cikkeit. 

Valamennyi szorongás mögött félelem és bizonytalanság húzódik meg. Ártó gondolatok, negativitás, meg miegymás; a kérdés az, hogy miként lehet kilépni belőle. Lehet-e saját lábon kijönni például egy hónapokig elhúzódó hol erőteljesebb, hol elviselhetőbb szorongásból, vagy pszichológushoz kell-e menni? Nos, mivel én nem vagyok pszichológus és a pszichológia nem is szakterületem, ám mégis volt szerencsém megtalálni saját magam a kivezető utat egy 15 évig tartó pokoli pánikbetegségből, így azt mondanám, hogy van elképzelésem arról, hogy miként lehet megtörni a szorongás-spirált. Erről fogok szólni a továbbiakban Eckhart Tolle tanításával.

Vagy szorongás vagy a MOST: két dudás nem fér meg…

Tehát nincs az a szorongás, aminek egyetlen egy olyan pillanata is lenne, aminek hatalma lenne a MOST felett. Bevallom, ezt a mondatot Eckhart Tolle híres idézete alapján fabrikáltam: A múltnak nincs hatalma a jelen pillanat felett. Ez egyébként a mottó abban a Facebook Csoportban is, amit nemrég alapítottam. Itt és MOST invitállak, hogy csatlakozz: Eckhart Tolle Magyarul Csoport.

Hála Istennek a fenti megállapítás igazságtétel is egyben: nincs az a szorongás, aminek egyetlen egy olyan pillanata is lenne, aminek hatalma lenne a MOST felett. És ez az igazságtétel az, ami azt eredményezi, hogy ugyanakkor nincs a figyelemnek egyetlen olyan időpillanata sem, amit szorongás tölthetne ki. 

Összefoglalva a fejezet két bekezdését azt mondanám, hogy vagy szorongás van, vagy a MOSTban vagy. A kettő kizárja egymást. Tehát például egy szorongás közben, ha a jelenbe akarsz menni, el kell hagynod a szorongás okozta félelmeket, gondolatokat és valamennyi elme által gondolt gondolatokat. 

Ez van! A MOSTba nem tudsz szorongást vinni! De szerintem ez egy csodálatos hír, nem? Hiszen akkor ezek szerint semmi mást nem kell tenned, ha meg akarod szüntetni a szorongást, mint a MOSTba jönni és ott is maradni minél tovább. 

A figyelmed fókuszálása teljes átéléssel: ez a kulcs a szorongás megszüntetéséhez. Kipróbálod?

MOST Rajtad a sor

Köszönöm, hogy velem maradtál a cikk elolvasása során. Megosztanád kérlek, hogy melyik rész rezonált Veled leginkább? Itt (és MOST) néhány sorral lejjebb örömmel olvasnánk el véleményed, észrevételed, hozzászólásod. Volt-e már olyan élményed, hogy az „élet” meglepetésszerűen elterelte a figyelmed egy benned lappangó félelemtől és meglepően megkönnyebbültél?

Oszd meg velünk itt a kommentben.

Szeretettel:
Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: