Nem a ruha teszi az embert

Ez igaz. De vajon mit is jelent ismert közmondásunk, hogy nem a ruha teszi az embert? Úgy gondolom, hogy pontosan azt, amit Eckhart Tolle tanítása, miszerint: Te nem vagy a gondolataid. Hogy mire is gondolok?

Gondolataink, mint a ruha: levetkőzhető

Pontosan két nappal ezelőtt éjszaka Joe Rogan podcastját néztem a YouTube-on. Joe vendége az amerikai Whole Foods Market CEOja, John Mackey volt, akivel nyilvánvalóan egészséges táplálkozásról esett szó. Úgy kb. 1 órája tartott már a beszélgetés. Ideológiák volt a téma. Az, hogy nézetek, meggyőződések gyakran életfogytiglan végigkísérik az embert, ám nem feltétlenül egészséges egy-egy ideológiával házasságot kötni. Erre hozott John egy egyszerű, de szerintem nagyszerű példát. Ekkor mondta, hogy ez olyan mint a ruha. Ma ebben a ruhában vagyok, de holnap már egy másikban. Attól még én vagyok, de egy másik ruhában. Ma kiöltöztem, de holnap futni megyek és oda is az alkalomhoz illő ruhában leszek, meg futócipőben.

Ekkor jutott eszembe a már régen hallott szép magyar közmondás: Nem a ruha teszi az embert, amit nálunk mindenki ismer. Aztán arra gondoltam, hogy ez a közmondás pontosan ráillik Eckhart Tolle tanítására is, ami a gondolkodásunkkal való azonosulás problematikájáról szól.

Ekkor pillanat-álljt „mondtam” a videónak és azonnal jegyzetelni kezdtem. Most pedig itt az idő, hogy a jegyzeteimből egy olyan cikk szülessen, ami minden magyar ember számára érthetően kézzelfoghatóvá teszi, hogy

  1. Nem a ruha teszi az embert
  2. Nem a gondolataid vagy
  3. És a konklúzió 

Néhány óra gondolkodás nélkül nem árt

Még a leghitetlenebbek is túlélnek néhány órát gondolkodás nélkül. Vajon ezt mindenki tudja? Nos, nem hiszem. Pontosabban, nem tudom, de félek tőle, hogy nem. És éppen itt jön segítségül Eckhart Tolle tanítása a gondolkodástól való elvonatkoztatással kapcsolatban.

Elvonatkoztatni a gondolkodástól annyi mint tanúja lenni a gondolataidnak és a viselkedésednek, különösképpen azoknak az ismétlődő sablonszerűségeknek a fejben, meg az egó visszatérő játszmaszerű reakcióknak.

A most hatalma – Eckhart Tolle

Néhány óra gondolkodás nélkül tényleg lehet, hogy ijesztő néhányunknak. De az is lehet, hogy még egy pillanat is elképzelhetetlennek tűnhet – nem tudom, én már megtapasztaltam – gondolkodás nélkül lenni. 

Mire gondolok? Nos arra, hogy a figyelmed elsőbbséget élvez például a hétköznapi gondolkodással szemben. Úgy értem, hogy csak úgy ábrándozni például nem tudnál, ha éppen figyelnél a lottó ötös éppen kihúzandó számaira. De akármi is legyen figyelmed tárgya, maga a figyelem kiüti a gondolkodás-ábrándozás lehetőségét. Egyszerűen nem megy. Kipróbálod?

Itt egy másik jól ismert példa. Az alvás. Mikor alszol képtelen vagy gondolkodni. Tudom, hogy nevetségesen hangzik, amit leírok, de attól még igaz. Mikor alszol, jó esetben álmodni tudsz, de azt sem kognitív körülmények között. 

Most egy harmadik eset. Most megkérlek egy néhány másodperces gondolattalanító kísérletre. Vegyél egy mély lélegzetet és miközben kifújod lassan a levegőt a figyelmedet az elmédbe irányítod és tanúja akarsz lenni mindannak, ami a fejedben van. Tehát megfigyelő akarsz lenni. Ez minden. Megfigyelő, mintha arra figyelnél, nehogy elszóld magad például egy társaságban és a békesség kedvéért egy kis tanút ültetsz el a fejben, ami lehetőleg megvéd attól, nehogy elszóld magad. Ez csak egy példa, de talán illusztrálja a tanú szerepét, ahol Te leszel a tanúja annak, ami a saját fejedben történik.

Szóval ezek a példák illusztrálják, hogy igenis biztonsággal és a legnagyobb természetességgel el tudsz vonatkoztatni a saját gondolkodásodtól. Létezésed nem függ hát a gondolkodásodtól.

Gondolkodom, tehát vagyok – vagy mégsem?

Eszembejutott még az is, hogy Eckhart is példaként hozza fel Descartes híres mondatát: Gondolkodom, tehát vagyok. 

Ezt az Új föld című könyvből idézem:

Jean-Paul Sartre volt az, aki közelebbről és alaposan is megnézte Descartes állítását: „Gondolkodom, tehát vagyok”. Hirtelen felismerte, majd saját szavaival így fejezte ki magát: A tudatosság, ami azt mondaná, hogy én vagyok az nem az a tudatosság, aki gondolkodik.

Egy új föld – Eckhart Tolle

Itt egy másik A most hatalmából:

Descartes, a filozófus úgy hitte, hogy megtalálta a legalapvetőbb igazságot, mikor leírta híres állítását: Gondolkodom, tehát vagyok. Ezzel kifejezésre juttatott egy alapvető hibát: egyenlőségjelet tenni a gondolkodás és a Létezősség közé és önazonosságot tulajdonítani a gondolkodásnak.

A most hatalma – Eckhart Tolle

Eckhart tanítása azonban túlmutat a descartesi logikától: Én vagyok a tudatosság és nem pedig a gondolkodás.

Konklúzió

A legtöbben naponta ruhát cserélünk. Hasonlóképpen, mint gondolatokat, nézeteket, véleményt, stb viszonylag gyakran cserélünk. Közmondásunk szerint: Nem a ruha teszi az embert, pontosan arra vonatkozik, vagyis ugyanabba az irányba mutat, mint Eckhart Tolle tanítása: Te nem vagy a gondolataid. Sőt Eckhart Tolle tanítása még értelmet is ad a descartesi alapigazság átértelmezésének: az igaz, hogy vagy, mikor gondolkodsz, de akkor is vagy, amikor nem gondolkodsz, mert mondjuk alszol, figyelsz éppen valamire, stb.

Szeretettel:
Gábor

Pillanat…
De jó! Isten hozott a levelezőlistán.
Egyszeri
Havi
Évente

Gábor, vegyél magadnak kávét!

Gábor, vegyél magadnak havonta egy kávét!

Gábor! Éves kávéadag, amíg Te fordítasz?

Amerikánót szeretem, két cukorral és egy kis tejjel.

£2,00
£5,00
£9,00
£3,00
£9,00
£60,00
£3,00
£9,00
£60,00

Ha kilós kiszerelésben gondolkodsz (kávédarálóm van)

£

Értékelem kedves támogatásod.

Nagyra értékelem kedves támogatásod!

Nagyon nagyra értékelem kedves támogatásod.

Gábor, egészségedre!Gábor, egészségedre!Gábor, egészségedre!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: